7 Manieren waarop vrouwen zichzelf saboteren in business

 1. Vrouwen vragen te weinig voor hun producten/diensten

Vrouwen moeten beter voor zichzelf opkomen en durven vragen wat ze waard zijn. Te vaak zorgt een chronisch tekort aan zelfvertrouwen ervoor dat we terughoudend zijn. Veel vrouwen zijn bang dat ze hun normen en waarden verliezen en worden gezien als iemand die alleen maar voor het geld gaat. Ladies, snap out of it! Als iemand vraagt wat jouw prijs is dan maak je oogcontact, je zegt wat de waarde is en wacht rustig op antwoord. Als jij vervolgens hoort dat je prijs te hoog is, dan spreek je niet met je ideale klant. Punt. Leg prijzen op tafel die voor winst zorgen, anders ben je bezig met een hele dure hobby en niet met een echte business!

 1. Vrouwen nemen beslissingen op basis van emoties

Als vrouwen zijn we soms geneigd om dingen persoonlijk op te vatten. Als het niet direct gaat zoals we bedacht hadden, gaan we meteen aan onszelf twijfelen. Niet doen. Het is gewoon business. Jouw klanten of prospects hoeven jouw persoonlijke gevoelens niet te kennen of te weten. Het is niet relevant. Ik heb wel eens wakker gelegen van een deal die niet doorging en lag uren te piekeren over wat er verkeerd ging. Ben ik niet aardig? Heb ik iets verkeerds gezegd of gedaan? Twijfelen ze aan mijn kwaliteit? Die gedachtes kwamen eerder dan het idee dat het wellicht geen match is of dat het bedrijf nu andere prioriteiten heeft of dat het gewoonweg niet mijn doelgroep is. Gebruik gegevens en feiten als je belangrijke zakelijke besluiten neemt. Focus je op dat wat het beste is voor jouw business. Ik ben niet zo’n fan van vrouwen die zaken doen als mannen, maar als het gaat om besluitvorming is het wel gepast. Daarbij is het trouwens ook niet handig om je business gecompliceerd te maken met persoonlijke relaties. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om iemand aan te nemen die je vervolgens niet zou kunnen ontslaan, omdat het je vriendin is of familie.

 1. Geen competitieve houding

Als het om zaken gaat meten we succes aan winst. Aan de andere kant zitten we nu in een economie waar we steeds aan het ‘over-deliveren’ zijn om klanten aan te trekken en te behouden. Dat is een hele goede strategie, maar dames: er zijn grenzen! Als je alles maar weggeeft, is er niets meer om mee naar huis te nemen. Wees ook niet bang om achter je centen aan te bellen, hoe vervelend dat soms ook is. Het is niet nodig om je klanten te sponsoren. Je hebt een dienst geleverd en daar staat wat tegenover.

 1. Vrouwen durven vaak niet om de deal te vragen

Over het algemeen zijn vrouwen goed in communiceren en het opbouwen van relaties. Erg belangrijk in business. Alleen vergeten we soms om direct een deal te vragen. We presenteren onszelf, geven aan wat we kunnen, maar vergeten de vervolgstappen te zetten en acties te ondernemen. Het is prima om 30 minuten in te plannen om koffie te gaan drinken met jouw klant of prospect en ze te woord te staan, maar je hoeft niet ter plekke zijn probleem op te lossen. Stel verhelderende vragen om de pijn goed boven tafel te krijgen, maak duidelijk dat jij de beste bent om dit voor ze op te lossen en vertel vervolgens wat het ze kost om dit te doen door te zeggen: “Wanneer wil je beginnen?”

 1. Het supervrouwensyndroom

Supervrouwen kunnen alles. Ze kunnen geweldig zaken doen, runnen het huishouden en zijn ook nog eens geweldige moeders en partners. Maar laten we eerlijk zijn vrouwen: supervrouwen bestaan niet. Het stomste wat je kunt doen (en oprecht gevaarlijk voor je business) is denken dat je alles alleen kunt en niet delegeert of om hulp vraagt.

Zorg ervoor dat je een groep van adviseurs om je heen verzamelt. Dat zijn vier of vijf mensen die in jouw succes willen investeren. Iemand die al een succesvolle ondernemer is, een potentiële klant, een mentor, een accountant en mogelijk een advocaat. Vaak heb je deze mensen wel in je omgeving, maar weten ze niet van jouw bestaan af of zoek je ze niet op. Breng jouw adviseurs af en toe bij elkaar en het mooiste is, ze werken voor je of geven advies in ruil voor dinertje of een fles wijn ;-). Als je getrouwd bent en/of kinderen hebt, kan het zijn dat je hulp nodig hebt in de huishouding. Iemand die schoonmaakt, wat boodschappen voor je kan doen en af en toe op de kinderen past. Durf ook hier om hulp te vragen. Als vrouwen luisteren we vaak naar onze innerlijke stem. Zorg er dan wel voor dat het hier om een positieve innerlijke dialoog gaat. Begin niet iedere dag in de stress aan een race. Mij is meditatie vaak aangeraden, iets waar ik nog veel van kan leren. In ieder geval: gun jezelf ook een break.

 1. Faalangst

Als vrouwen “falen”, dan proberen ze dit liever te verbergen dan te erkennen en te delen. Op die manier je in het idee geloven dat je de enige bent die faalt. We proberen het er allemaal zo gemakkelijk uit te laten zien. Maar het is soms lastig. Nou en? Het is goed om een eerlijk gesprek met jezelf te hebben over alle uitdagingen waar je tegenaan loopt. Bedenk daarbij ook hoe wij vrouwen elkaar kunnen helpen in plaats van doen alsof alles easy is.

Het is van groot belang dat we deze hindernissen en obstakels overwinnen. Het durven nemen van risico’s is de beste manier om dit te doen. Dus voor alle vrouwen in business: stap uit die comfortzone! De belangrijkste factor die bepaalt of jij succesvol bent is niet je geslacht, maar dat ben jij. Sta open voor kansen, grijp ze aan en neem risico’s. Zoek de meest uitdagende, heftige, lastigste klus die je maar kunt vinden en dan…bam…neem je controle over de situatie.

 1. Vrouwen schatten zichzelf te laag in en denken te klein

Wij vrouwen denken niet groot genoeg. Hoewel ik niet direct fan van Donald Trump en zijn schrijfstijl ben, houd ik wel van de titel van zijn boek: Think big and kick ass. We zijn ongelooflijk getalenteerd. In staat tot grootse dingen en het doorvoeren van veranderingen. Stel je eens voor wat er allemaal mogelijk is als we een grote visie durven na te streven. Vrouwen zoals Oprah Winfrey en Arianna Huffington spreken vaak over het vinden van hun “purpose in live”. Ze worden gedreven door hun levensdoel en maken maximaal gebruik van al hun talenten. Het gaat er niet om dat je enorme rijkdom vergaart of de grootste titel claimt, maar vraag jezelf in alle eerlijkheid af: “Gebruik ik mijn potentieel? Blijf ik klein en bescheiden of durf ik te gaan staan voor wat ik kan en waard ben?”

Wat herken jij uit bovenstaande manieren waarop wij vrouwen onszelf saboteren? Deel hieronder zodat wij er allemaal van kunnen leren.

16 Reactie's
 • Lizet Beek
  Geplaatst op 18:12h, 03 november Beantwoorden

  Heel herkenbaar!

  • Bianca van Rooij
   Geplaatst op 10:32h, 26 januari Beantwoorden

   Dames, dank je wel! Ik ga nu dus eerst die klant bellen die nog steeds niet betaald heeft! En ik ga me beter voorbereiden op de gesprekken die ik voer. Ik merk inderdaad dat ik helemaal in mijn passie kan vertellen wat ik doe en wat ik voor ze kan betekenen. Maar vergeet vervolgens de volgende en belangrijke vraag te stellen: wat kan ik nu voor je doen? En als ik dan wel die vraag stel (jawel die heb ik toch al 1 keer durven stellen!) dan vergeet ik daar vervolgens een vervolg aan te hangen. Dus ook dat ga ik vandaag nog doen!
   Nogmaals bedankt voor die schop onder mijn kont. Groetjes, Bianca

   • Muriël Versluis
    Geplaatst op 10:56h, 26 januari Beantwoorden

    Dank voor je reactie Bianca. Een schop onder je kont kan soms heel goed werken. Dat geldt voor heel veel ondernemers. Ook voor mij ;-)! En goed van je dat je gaat bellen. Klanten horen gewoon op tijd te betalen voor de door jouw geleverde diensten. Vervelend dat je achter je geld aan moet bellen, maar dat is helaas wel eens nodig. En de vraag: “Wat kan ik nu voor je doen?” levert vaak mooie reacties op. Ik ben benieuwd. Zeker ook naar het vervolg dat je er aan gaat geven.

    Groeten, Muriël

  • Muriël Versluis
   Geplaatst op 10:57h, 26 januari Beantwoorden

   Dank Lizet voor je reactie en fijn om te horen dat het herkenbaar is voor je.

   Groeten, Muriël

 • Esmeralda Petrus
  Geplaatst op 13:03h, 26 januari Beantwoorden

  Wat herkenbaar!
  Je hebt het ook op een hele fijne manier geschreven. Niet op een manier dat je het beter weet, maar dat je het ook hebt meegemaakt (of soms nog steeds) en spreekt uit ervaring. Dank je wel voor je openheid en goede tips!

  • Muriël Versluis
   Geplaatst op 15:11h, 26 januari Beantwoorden

   Hoi Esmeralda,

   Dank voor je mooie compliment. Ik schrijf en spreek inderdaad uit ervaring. Fijn om te lezen dat dit ook zo overkomt. Heel erg graag gedaan en ik hoor graag wat het resultaat is van het opvolgen van de tips.

   Hartelijke groeten,
   Muriël Versluis

 • Willy Sietsma
  Geplaatst op 18:07h, 28 januari Beantwoorden

  Ha Muriel,
  Wat herkenbaar. Bescheidenheid, geen hoge prijzen durven vragen, faal angst, angst voor succes. Ja ja ja en ja, maar…..het gaat al steeds beter. Ben erg benieuwd wat jouw training daar in voor mij gaat betekenen. Gooi al die bescheidenheid en angsten graag overboord!

 • Willy Sietsma
  Geplaatst op 18:07h, 28 januari Beantwoorden

  Ha Muriel,
  Wat herkenbaar. Bescheidenheid, geen hoge prijzen durven vragen, faal angst, angst voor succes. Ja ja ja en ja, maar…..het gaat al steeds beter. Ben erg benieuwd wat jouw training daar in voor mij gaat betekenen. Gooi al die bescheidenheid en angsten graag overboord!

  • Muriël Versluis
   Geplaatst op 10:44h, 03 februari Beantwoorden

   Hoi Willy,

   Hartelijk dank voor jouw bijdrage aan dit blog. Fijn om te horen dat het steeds beter gaat. Op 12 februari werken we er samen aan verder. En inderdaad….weg met al die bescheidenheid en angsten.

   Hartelijke groet,
   Muriël

   • Petra Janssen-Daemen
    Geplaatst op 08:07h, 15 juli Beantwoorden

    Beste Muriël,
    Goed idee om vrouwen te supporten en te empoweren bij hun business. Ik vraag me tegelijkertijd af waarom we dit zo hard nodig hebben? Stamt ons afwachtende gedrag nog uit de oertijd? Zegt ons reptielenbrein dat je moet zorgen voor anderen en moet afwachten tot manlief met het geschoten wild thuis komt ? Niet ondenkbeeldig, dat dit zo is., toch? De moderne tijd vraagt echter iets anders van ons. We moeten ons aanpassen, op de hoogte blijven, omgevingsbewust zijn, om de snel veranderende wereld te kunnen blijven volgen. Wat is er mooier om deze aanpassing te maken met alle kwaliteiten die we van nature al in huis hebben? We moeten ons hierbij realiseren dat we deze kwaliteiten niet alleen binnenshuis moeten aanwenden (man, kind, huisje, boompje, beestje…) maar ook buitenshuis (werk, netwerk, social media, maatschappij……). Kun je iets bedenken waar je met jouw persoonlijkheid buitenshuis iets kunt betekenen? Kun je waarde creëren voor jezelf en/of de ander, dat je kracht en meer zelfvertrouwen zal opleveren? Pas als je zelf kracht en zelfvertrouwen hebt, kun je dit uitstralen en laten zien en zullen ook anderen dit kunnen zien.
    Misschien zeg je nu mooie woorden maar wat heb ik hieraan?
    Ik denk dat wanneer je een bijdrage kunt leveren aan het geheel dat ook buitenshuis ligt, je vanzelf in de goede stand komt en dat dan pas het universum zich opent. Bevrijd jezelf van je denkbeeldige kettingen en ga op zoek naar kansen. Zo kan je aanzienlijk meer met elkaar delen. Ik ben ervan overtuigd dat je niet meer de neiging zult hebben om in je schulp te kruipen of de neiging zult hebben om andere vrouwen te benijden of neer te halen die zich wel profileren en die zich nuttig proberen te maken voor de grotere gemeenschap.

    • Muriël Versluis
     Geplaatst op 12:56h, 17 juli Beantwoorden

     Hoi Petra,

     Hartelijk dank voor je mooie en uitgebreide reactie. Het feit dat ik vrouwen support bij hun business betekent wat mij betreft niet dan mannen dergelijke support niet zouden kunnen gebruiken. Het gaat er meer om dat er naast overeenkomsten ook verschillen tussen mannen en vrouwen zijn. En beide partijen hebben voordelen. Het mooie is wel dat de nieuwe economie meer aansluit bij hetgeen dat van nature meer in vrouwen zit: communiceren en delen. Leuk om te lezen welke vragen jij jezelf stelt en daarmee ook aan andere vrouwen. Goed om eens bij stil te staan. De antwoorden zullen per persoon verschillen. Als het gaat om de moderne tijd en wat het van ons vraagt is dat zowel voor mannen als vrouwen soms uitdagend. De wereld zou er een stuk mooier uitzien als wij allemaal op basis van respect voor elkaar het maximale uit onszelf kunnen halen. Dat vrouwen heel goed in staat zijn een bijdrage te leveren aan de wereld, behoeft geen bewijs. Ik denk wel dat er nog veel winst te behalen valt voor vrouwen en dat je een aantal herkenbare punten aansnijdt. Laten wij er in ieder geval voor zorgen dat we het voorbeeld zijn voor de dingen waar wij zelf in geloven. En het is mijn intentie om die vrouwen te helpen die zelf ook graag geholpen willen worden.

     Hartelijke groet,

     Muriël Versluis

  • Janneke
   Geplaatst op 14:34h, 02 april Beantwoorden

   Wat ik in meerdere tips tegen kom is dat wij vrouwen te bescheiden zijn. Wat 1 van mijn valkuilen is, is aannames doen. Erg moeilijk je emoties en gedachten uit te schakelen. Ook een fout van mij: teveel tijd besteden aan koffieleuten en kletsen. Tijd is en blijft geld, dus wordt mijn verdienste steeds lager naarmate de afspraak met een klant/prospect langer duurt.. Niet echt zakelijk dus 😉

   • Muriël Versluis
    Geplaatst op 22:52h, 02 april Beantwoorden

    Hoi Janneke,

    Dank voor jouw reactie. “Bescheidenheid siert de mens” is een bekende uitspraak en in sommige gevallen ook zeer zeker waar. Als ondernemer is het alleen niet altijd handig. Je hoeft niet door te schieten in arrogantie, maar je mag best trots zijn op wie je bent en wat je hebt bereikt. Er is ook niets mis mee omdat kenbaar te maken. En vrouwen lijken daar wel meer last van te hebben dan mannen inderdaad. Aannames doen is menselijk, maar een gevaarlijke valkuil. Niet alleen in de verkoop, maar in allerlei relaties. De kunst is om op het moment dat jij jezelf daar op betrapt een vraag te stellen om te kijken of jouw aanname terecht is. Wat betreft het koffieleuten, volgens mij weet jij zelf goed de vinger op de zeker plek te leggen. Aan de andere kant: wissel het af. In sommige gevallen kan het koffielaten erg goed aansluiten bij het klanttype en zal het je een opdracht opleveren. Op de momenten dat je denkt dat je er kostbare tijd mee verliest is het misschien handig jouw tijd wat meer af te bakenen 😉

    Hartelijke groeten,

    Muriël

 • Marlou Visser
  Geplaatst op 16:36h, 29 januari Beantwoorden

  Hoi Muriël.
  Zeker herkenbaar.
  Ik ben pas begonnen met mijn nieuwe bedrijfje, helemaal voor mezelf. Erg spannend.
  Hiervoor heb ik 7 jaar met een netwerkmarketing bedrijf gewerkt. Veel mogen leren en oefenen wat ik nu in mijn eigen bedrijfje kan toepassen. Maar ik vind het altijd wel erg spannend om de “prospect” “over te halen”, terwijl je hen eigenlijk alleen een dienst levert.
  Wat ik zei: ik ben pas van start gegaan en ik vind het super spannend. Maar de tijd zal het leren.
  Bedankt voor je blog. Herhaling doet ook leren en hier heb ik zeker weer van geleerd.
  Als vrouw wil je inderdaad alles perfect doen.
  Groetjes,
  Marlou

  • Muriël Versluis
   Geplaatst op 12:42h, 03 februari Beantwoorden

   Hoi Marlou,

   Dankjewel voor jouw reactie op mijn blog. Gefeliciteerd met de start van je nieuwe bedrijf. Wat goed van je. Natuurlijk is het spannend, maar als je de juiste stappen neemt, komt het altijd goed. Als je behoefte voelt aan waardevolle tips en ondersteuning, kom dan vooral naar het seminar op 21 februari. Daar kom je een boel gelijkgestemde zielen tegen. Er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Je kunt je aanmelden via de site. En anders wellicht een volgende keer.

   Hartelijke groet,
   Muriël

 • Petra Janssen-Daemen
  Geplaatst op 13:10h, 17 juli Beantwoorden

  Hoi Muriel,

  Bedankt voor je reactie.
  Je volgende zin inspireert mij om verder over te filosoferen: “De wereld zou er een stuk mooier uitzien als wij allemaal op basis van respect voor elkaar het maximale uit onszelf kunnen halen”.
  Hoe zou de wereld er dan uitzien?

Geef een reactie