De Comfort Zone:

De comfort zone heeft alles te maken met het niveau van angst of stress. Als je in je comfortzone zit doe je allerlei dingen zoals koken, tv kijken of naar je werk gaan. Alledaagse activiteiten waar je niet gespannen of ongemakkelijk van wordt, maken onderdeel uit van je comfort zone. Vaak wordt de kreet: ‘uit je comfort zone’ gebruikt als het gaat om het uitproberen van nieuwe dingen. Maar je kunt zeggen dat alles wat je angst(stress)niveau laat stijgen, zich buiten je comfort zone bevindt. Voor mij was dat een aantal jaren geleden naar de sportschool toe gaan. Ik voelde mij op dat moment niet comfortabel in die situatie.

Hoewel stress (of angst) niet iets is wat we graag opzoeken, een kleine dosis kan buitengewoon voordelig zijn voor je. We hebben vaak een tikkie angst nodig om er voor te zorgen dat we ons werk afkrijgen of onze prestaties – op welk gebied dan ook – verbeteren. Als je daar te veel in doorschiet, wordt de prestatie juist weer slechter.

Afbeelding5b

De bovenstaande illustratie wordt vaak gebruikt om de comfort zone uit te leggen. Je ziet dat de middelste ring de leer zone (of ‘de stretch zone’) wordt genoemd en de buitenste zone de stress- of paniek zone. In de buitenste ring is het angstniveau te hoog.

Op het moment dat je iets doet dat makkelijk is, zit je in je comfort zone. Je doet van alles zonder enige vorm van stress of spanning te ervaren. Als je die grens wat oprekt, kom je in je leer- of stretch zone. Je angstniveau stijgt en je prestaties worden beter. Dit is de ideale zone als je wilt leren en je doelen wilt bereiken. Overdrijf je door doelen te stellen of dingen te doen die eigenlijk nog veel te moeilijk, spannend of onrealistisch zijn, dan wordt het stressen. Zonde, want dat betekent meestal dat je helemaal niets meer doet. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring.

Hoe we omgaan met onzekerheid

Het ervaren van stress of spanning op het moment dat je uit je comfort zone stapt heeft te maken met een gevoel van onzekerheid. Voor het eerst auto rijden, met een parachute uit een vliegtuig springen, beginnen aan een nieuwe opdracht of baan. Het zijn allemaal activiteiten die vol zitten met onzekerheid en dus stress of spanning met zich meebrengen. We houden van dingen die ons bekend zijn. Het is in die zin niet verrassend dat we van nieuwe dingen alert worden. Bekende dingen zijn, evolutionair gezien, veiliger. Het is dus logisch dat we ons voelen aangetrokken tot dat wat we kennen. Ons brein denkt: “Oh, dat heb ik al eens gedaan en heb het overleefd. Ik kan het dus best nog eens doen.” Nieuwe dingen uitproberen kost energie en als we ons moe en uitgeblust voelen, zullen we dus sneller geneigd zijn te leunen op oude gewoontes dan dat we risico’s gaan nemen.

Uit je comfort zone stappen

En nu? Waarom zou je uit de comfort zone stappen? Is het eigenlijk wel goed voor je? De wetenschap zegt ‘ja’. Tot op een bepaalde hoogte. Het is belangrijk dat je precies de juiste plek weet te vinden tussen jouw comfort zone en jouw stress zone. Op die plek leer en presteer je maximaal.

Hier zijn 3 voordelen van het stretchen, van het uitproberen van dingen die jouw angstniveau maar een klein beetje doen stijgen:

  • Het helpt je om te groeien

Gecombineerd met het gevoel van succes, kan een beetje angst en onzekerheid leiden tot persoonlijke groei. Daarom zijn al die outdoor avonturen zoals rotsen beklimmen en parachute springen zo opwindend. In eerste instantie ben je angstig, maar als je het dan eenmaal hebt gedaan, geeft het een enorme kick! Zo’n 2,5 jaar geleden ben ik begonnen met een sportactiviteit die ‘Grit’ heet. Verschrikkelijk zwaar en oncomfortabel (nog steeds), maar het gevoel dat ik daarna ervaar, geeft mij een enorme boost. Zodra ik weer op adem ben gekomen dan ;-).

  • Je comfort zone wordt groter

Als jouw comfort zone klein is, zijn er zijn weinig dingen die je kunt doen zonder je gestrest te voelen. Hierdoor ben je vaak bang en mis je veel van de opwindende dingen die het leven te bieden heeft. Door wat vaker uit je comfort zone te stappen verhoog je het aantal dingen die je kunt doen waarbij je prettig voelt. Je zult ook van veel meer dingen kunnen genieten, aangezien de dingen die bekend voor ons zijn dat makkelijker maakt. Ook al vond je het maar niks in het begin.

  • Nieuwe dingen doen motiveert ons en we leren ervan

Nieuwe dingen doen heeft een positief effect op ons brein. Er wordt meer dopamine aangemaakt. Beter bekend als het ‘gelukshormoon’. Daarnaast heeft het doen van nieuwe dingen een positief effect op ons geheugen en leren we er beter door.

Wanneer je te comfortabel bent, ben je niet productief. Als je té oncomfortabel bent ook niet. De kunst is dus om de plek te vinden waar je een beetje oncomfortabel bent, maar het nog wel aankunt. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan die mate van spanning en daar doorheen bent, heb jij je comfort zone uitgebreid.

Het is aan jou om uit te vinden waar de grens van jouw comfort zone zich bevindt en op welke manier je daar uit wilt stappen. Dat kan een uitgesteld telefoontje zijn naar een prospect, maar ook de stap naar de sportschool. Begin met iets waar je een beetje tegen opziet, maar waar van je weet dat als je het eenmaal gedaan hebt het jou een goed gevoel geeft.

De komende tijd wil ik meer schrijven over het fenomeen comfort zone. Wat zou jij hierover graag willen lezen? Bovenaan deze pagina kun je jouw reactie plaatsen. Dankjewel alvast!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *